De babytijd is
onherinnerbaar en
onvergetelijk’

~ Doug Watt ~

Wat is Gezinsgerichte Kraamzorg

Gezinsgerichte Kraamzorg is een vorm van kraamzorg waarin de behoeften van het gezin centraal staan. Dit bevordert een goede start en veilige hechting.

Veilige hechting

Er is meer dan genoeg wetenschappelijk bewijs dat een goed begin hiervan het fundament vormt voor een gezonde toekomst op fysiek, sociaal-emotioneel en cognitief gebied.

Vanuit de Gezinsgerichte Kraamzorg ondersteunen we gezinnen met als doel het bevorderen van een veilige gehechtheid. Hierbij leren we ouders te vertrouwen op zowel hun intuïtie als hun vaardigheden. Tevens maken we gebruik van wetenschappelijke kennis op het gebied van voeding, gezondheid, veiligheid, liefde en stimulatie om groei te bevorderen.

Baby’s hebben de aangeboren vaardigheid om contact te maken en zich te hechten. Er is liefdevolle aandacht nodig om te herkennen en erkennen wat een kindje nodig heeft. Hoe beter ouders in hun vel zitten en de rust voelen om contact te maken met hun baby, hoe beter de baby zich kan hechten. Daarbij is het van belang dat ouders hun eigen behoeftes, verlangens en gevoelens kunnen herkennen, erkennen en verwoorden.

 

Afstemming op behoeften

In de gezinsgerichte kraamzorg biedt neemt de kraamverzorgende een ondersteunende rol aan waarbij zij vertrouwt op de mogelijkheden van het gezin. Zij werkt vanuit gelijkwaardigheid en ziet de ouders als deskundigen van hun eigen gezin. Door veiligheid en vertrouwen te bieden, kunnen ouders zelf een veilige omgeving voor elkaar en hun pasgeboren kindje te creëren. Hierin kunnen zowel hun baby als zijzelf groeien en bloeien.

In de gezinsgerichte kraamzorg helpt de kraamverzorgende gezinsleden af te stemmen op de gevoelens en behoeften van hun pasgeboren baby. Ieder gezinslid krijgt immers een nieuwe rol (als moeder, vader, broer of zus) met alle bijhorende gevoelens en behoeften. De kraamverzorgende richt zich op het samen leren herkennen van gevoelens, gedachten en behoeften van elkaar en de baby. Door dit te doen komt ieder gezinslid in contact met zichzelf en kunnen zij hun mogelijkheden optimaal benutten. Hierdoor kunnen ze ook beter leren omgaan de uitdagingen die op hun pad komen.

Als er al oudere broers of zussen in een gezin zijn, krijgen die vaak te horen dat ze zich moeten aanpassen. Lenneke hoort vaak: “niet zo schreeuwen, maar zachtjes praten bij de baby” of “niet zo druk doen” en “je kunt niet helpen”. Dit maakt het hebben van een nieuw broertje of zusje niet leuker. Vanuit gezinsgerichte kraamzorg stemmen we ook af op de behoeften en gevoelens van de grote zus en broer. Hoe kan deze zijn enthousiaste, behulpzame zelf blijven en ook een band opbouwen? Heeft de baby zijn grote broer of zus niet al heel vaak gehoord toen ze nog in de buik van mama woonde? En zijn er niet allemaal klusjes die ze kunnen uitvoeren? Helpen een badje maken, doekjes aangeven, de baby dragen kunnen bijdragen aan een goede start van een levenslange band.

De babytijd is
onherinnerbaar en
onvergetelijk’

~ Doug Watt ~

Waarom Family-Centered Kraamzorg

Ouders anno nu maken andere, bewustere, beter geïnformeerde keuzes dan ze vroeger konden. Waar de traditionele kraamzorg het gezin ontzorgt, de leiding neemt en de controle heeft, is dat bij familiegerichte kraamzorg andersom. Het gezin heeft de regie en behoudt de controle.

 

De zorgvraag van gezinnen is veranderd. We worden ons steeds bewuster van de invloed van de opvoeding en het belang van veilige hechting. Steeds meer ouders willen hun autonomie behouden en geen vreemde in huis. Vaders hebben langer verlof, waardoor moeders er niet alleen voor staan in de zorg voor andere kinderen en het huishouden. Vanuit de Family-Centered Kraamzorg staat bovenaan dat iedereen in het gezin zich veilig en ontspannen voelt, want dat komt de baby ten goede.

Daardoor is het van groot belang elkaar vooraf te leren kennen. Is er een klik, voelt iedereen zich goed bij elkaar, lukt het om zorgvraag, -behoeften, -verwachtingen en keuzes af te stemmen? Want dan kan ieder gezinslid ontspannen en vanuit vertrouwen deze unieke week ingaan.

[In kader]

Bij veel belangrijke keuzes in ons leven zoeken we uitgebreid naar de beste keuze. Als je een nieuwe wilt auto kopen neem je niet de eerste de beste die je tegenkomt, maar ga je op zoek naar het model dat aan jouw voorwaarden voldoet. Als je je huis laat verbouwen ga je niet met de eerste de beste aannemer en zee en vraag je offertes op. Als je een psycholoog zoekt, is het belangrijk dat er een klik is voor je je levensverhaal op tafel legt. Bij kraamzorg schrijven we ons vaak in bij een bureau in de buurt en wachten we af wie er aanbelt als de bevalling is begonnen. In de meest kwetsbare, belangrijke week met ons kindje laten we van het lot afhangen wie ons komt ondersteunen. Dat kan gelukkig anders. Vooraf kennismaken en onderzoeken of het klikt vinden wij heel normaal en belangrijk.

Wat is het verschil met traditionele, natuurlijk en holische kraamzorg?